Кизил - посадка, догляд , розмноження живцюванням.
Кизил - посадка, догляд , розмноження живцюванням.
Назва чагарнику кизил в перекладі означає "червоний". Плоди кизилу відрізняються яскравим забарвленням, а також особливим кисло-солодким смаком та незабутнім ароматом. Кизил активно використовують не тільки в кулінарії, але і в області народної медицини. Відомо, що ці червоні (іноді жовті) ягоди здатні сприятливо впливати на артеріальний тиск і роботу шлунково-кишкового тракту.
У кизилі багато корисних речовин , які також впливають на ваш обмін речовин і імунітет.
Перш ніж приступати до посадки кизилу на ділянці, слід ознайомитися з описом цієї рослини. Кизил росте у вигляді куща або дерева, відноситься до сімейства Кизилова. Дикі представники цієї рослини зустрічаються на Сході і Півдні Європи, а також на Кавказі і в Криму.
Кизил вважався культурою не пристосованим для північних регіонів.
Але в кінцевому підсумку
селекціонери вивели нові сорти і проводили випробування в самих холодних регіонах.
Кизилова пагони мають зеленувато-жовте забарвлення. До кінця сезону на них утворюється кора, на якій з'являються тріщинки, а змінюється колір на сірий. Надалі огрубіла кора набуває остаточного червоно-коричневий відтінок.
Залежно від сорти можна вирощувати і формувати , кизил відмінно подається стрижці. Деякі садівники навіть формують у вигляді штамбової форми.
Цвіте кизил з кінця лютого, початку березня по травень.
Суцвіття зазвичай білого або жовтого кольору, у вигляді парасольок.
Цвітіння триває від двох тижнів до двох місяців.
Листя починають з'являтися тільки до кінця цвітіння.
Запилені квітки дають плоди червоного кольору, овальної або грушоподібної форми.
Відтінок плодів різний залежно від сорту, від світло-червоного до практично чорного.
Деякі сорти мають жовте забарвлення ягід.
М'якоть на смак кисло-солодка, з характерним ароматом.
Всередині знаходиться неїстівні кісточка.
Плоди кизилу широко використовують в кулінарії для приготування напоїв, кондитерських виробів, варення і джемів.
Коренева система кизилу зібрана в густу мочку, має центральний міцний корінь, глибина якого складає до 80 див.
Завдяки такому розташуванню коренів рослина здатна насичуватися навіть мінімальною кількістю вологи і стійко переносить посуху.
Вирощування
Щоб виростити гарне дерево, потрібно дотримати наступні умови:
- 1.Кизил рекомендується вирощувати в помірно вологому грунті з високим вмістом вапна. Глибина ґрунтових вод повинна становити не менше 1,5-2 м від поверхні. Грунт з підвищеною кислотністю теж придатний для вирощування рослини.
- 2.Висаджують кизил на південній або південно-західній стороні ділянки. Місце для посадки не обов'язково залишають відкритим для сонячних променів, кизил може добре розвиватися в тіні великих дерев.
- 3.Найкращим часом для того, щоб посадити кизил, вважається весна, а саме - період до появи бруньок.
Осіння посадка теж дає відмінну приживлюваність, але не пізніше середини жовтня або за 3 тижні до перших заморозків. - 4.Грунт для висадки кизилу готують заздалегідь. Для осінньої висадки підготовка місця проводиться на початку літа, грунт на весняну посадку готують у вересні. Посадкову яму перекопують на глибину від 60 до 80 см і 80 см у ширину. Після цього додають компост або гній з розрахунку 5 кг на квадратний метр землі, позбавляються від багаторічних бур'янів. У кислі ґрунти додають вапно.
- 5.Для посадки використовують дворічні саджанці, висота яких зазвичай становить 30-40 см. Щеплені саджанці не менш 70-100см.
Перед висадкою у відкритий грунт коріння рослини замочують у воді на 12 годин. Саджанець встановлюють у центр підготовленої посадкової ями, акуратно розправляють корінці і присипають компостом або гноєм, формуючи невеликий горбок. Коренева шийка повинна бути на 3 см вище рівня землі. Після цього саджанцю потрібен рясний полив (не менше 3 відер води). Для додаткової опори можна використовувати металевий стовпчик, попередньо укопаний в посадкову яму з боку пануючого вітру, саджанець прив'язують щоб взимку його не поламало снігом. Після висадження необхідно обрізати пагони кизилу на третину від загальної довжини.
Крім посадки готових саджанців кизилу, можливо розмноження рослини насінням, живцями, відводками, і окуліровкою.
Насіння отримують влітку з нестиглих плодів, які після вилучення відразу висаджуються в грунт. Після посадки грунт підтримується зволоженою. Перші сходи з'являються на наступний рік навесні. Слід пам'ятати, що рослина, вирощена таким способом, дає урожай лише через 8-10 років після посадки.
Для посадки методом черенкования необходимо подготовить зеленые черенки. Их срезают с однолетней ветви, укорачивают побеги -после чего вымачивают в растворе"Корневина" в течение 3-5 часов. После этого будущий росток высаживают в касеты с подготовленной рыхлый увлажненный грунт и накрывают пленкой для создания тепличных условий. Почву поддерживают влажной. К осени черенки укореняются, весной росток высаживают в открытый грунт для образования и наращивания полноценной корневой системы.
Пересадку на постоянное место проводят к осени.
Саженцы с черенка плодоносить начинают на 4 - 5 год.
Розмноження відсадками - найбільш простий і часто використовуваний спосіб. На початку літа пагони віком 1-2 роки вкопують у грунт, не відокремлюючи від материнської рослини. Якщо літо сухе, пагони необхідно додатково поливати, не даючи ґрунту пересохнути. До осені у втечі з'являються власні корінці. Навесні росток відокремлюють від основного дерева і пересаджують як самостійна рослина.
такі саджанці також починають плодоносити на 4 - 5 рік.
Саджанці окулированые ( щеплені)
самий чудовий метод розмноження кизилу.
Переважно , що у таких саджанців дуже рано настає плодоношення
на 2-3 рік.
Важливо знати:
кизил плодоносить тільки за умови запилення,
тому на одній ділянці рекомендується висаджувати не менше 2-3 різних видів цієї рослини.
Відстань між деревами повинно бути не більше 5 м.
Догляд за кизилом
Правильний догляд є головним чинником для отримання здорового рослини і гарного врожаю. Незважаючи на невибагливість кизилу, слід пам'ятати деякі особливості цієї рослини.
Полив кизила осуществляется в чаши или методом дождевания. В первом случае вокруг растения на расстоянии 1-1,5 м от основания делается небольшой валик из грунта высотой около 15 см. Грунт внутри чаши выравнивается и тщательно разрыхляется, после чего вода подается непосредственно внутрь чаши. В другом случае в грунте делают круговые борозды, помогающие корням кизила получить необходимую влагу.
В качестве подкормки могут использоваться органические или минеральные удобрения. Органику (компост, навоз) применяют в количестве 3 кг на квадратный метр. Минеральные вносят в зависимости от сезона: в весеннее время дереву требуются подкормки, содержащие калий и азот, осенью вносят фосфорные удобрения. Молодые саженцы с малым приростом удобряют на третий год после посадки. Растениям старше 5 лет вносят удобрения независимо от интенсивности роста. Если дерево обильно плодоносит, ему требуется чуть больший объем удобрения.
Для сохранения влаги в грунте и снижения количества сорняков ранней весной или осенью проводят мульчирование почвы. Для этого используют опилки, перегной или свежескошенную траву, которые насыпают на расстоянии 10 см от основания дерева. Толщина мульчи составляет 10 см. Поверх выкладывается почва толщиной не более 5 см.
Обрезка проводится весной, до начала сокодвижения. Срезают одну треть длины от прироста прошлого года. Если посадка слишком густая (расстояние между деревьями 2-3 м), оставляется от 2 до 3 скелетных ветвей. Если деревья растут на расстоянии 5 м и более, рекомендуется оставить не менее 6 скелетных ветвей. Для однолетних побегов обрезка не проводится.
Купить саженцы кизила черенкованные и привитые можно на нашем сайте
https://semsad.com.ua/g25441948-kizil-sazhentsy